poniedziałek, 24 marca 2008

Tort czekoladowy



Przepyszny i bardzo łatwy tort.

Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki czekolady

Poza tym:
  • tabliczka białej czekolady
  • 3-4 łyżeczki konfitury (najlepsza różana, ale u mnie była malinowa),


Robimy biszkopt:
białka ubijamy z cukrem, a następnie delikatnie mieszamy z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Użyłam małej tortownicy, o średnicy 20 cm.

Po upieczeniu i wystudzeniu, na biszkopcie rozsmarowujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, a kiedy zastygnie, wykładamy konfiturę, ale tak, aby brzegi pozostały nieposmarowane.

Teraz możemy przygotować krem.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady. W tym czasie ubijamy kremówkę.
Kiedy czekolada lekko przestygnie, powoli dodajemy do niej śmietanę i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto, formując kopiec.
Dekorujemy według uznania.

Ciasto trzeba schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

niedziela, 2 marca 2008

Makaronowa z kurczakiem i kiełkami

Kolejna wariacja sałatkowa :)


Składniki:
  • smażony kurczak - przyprawiłam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
  • makaron
  • sałata lodowa
  • kiełki - u mnie słonecznika i rzodkiewki
  • kukurydza
  • natka pietruszki
  • sos - poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego

Smacznego!

sobota, 1 marca 2008

Sałatka z kurczakiem


Kolejna propozycja na okazję "kiedy w lodówce hula wiatr".

Pierś z kurczaka przyprawiłam słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Usmażyłam na oleju, a po usmażeniu odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do miski wrzuciłam ugotowany makaron, porwane liście sałaty lodowej, kukurydzę, kurczaka oraz wymieszałam z sosem zrobionym z łyżki majonezu, odrobiny ketchupu i odrobiny musztardy.
Sałatka wyszła przepyszna. Polecam!

Sos carbonara

Banalnie proste i pyszne :)


Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w paseczki boczek (ja nie dodaję żadnego tłuszczu), czekamy aż się ładnie zrumieni. Zalewamy śmietaną 36%, doprawiamy pieprzem i czekamy, aż śmietana zgęstnieje.
Wrzucamy do makaronu, mieszamy i zajadamy się ;)
Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut, więc to propozycja na ekspresowy obiad :)
 
Related Posts with Thumbnails