środa, 28 listopada 2007

Tort Rubli

Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się ze mną forumowa koleżanka Anais.

Potrzebujemy:

  • 3 jaja
  • 150 g cukru (ja następnym razem dam trochę mniej)
  • skórka starta z połowy cytryny (lub pomarańczy)
  • łyżka alkoholu (wódka, spirytus, może być też rum)
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych (ja zrobiłam z włoskimi ale mogą być też migdały)
  • 150 g surowej marchwi (startej na najdrobniejszej tarce)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • do dekoracji: lukier biały, płatki migdałowe

Żółtka należy oddzielić od białek i ubić je (żółtka) z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać skórkę z cytryny, alkohol i orzechy, wymieszać dokładnie. Następnie dodać startą marchew i mąkę ziemniaczaną. Na koniec należy dodać ubite na sztywną pianę białka jaj i delikatnie wymieszać. Ciasto przenosimy do tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temp. 180 st. około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wykładamy ciasto na talerz i dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi. Lukru nie należy dawać zbyt dużo, bo ciasto będzie za słodkie, tylko tyle żeby przykleiły się płatki migdałowe.

Ciasto wychodzi wilgotne i bardzo aromatyczne. Z filiżanką pysznej kawy smakuje wybornie. Polecam i życzę smacznego :)

środa, 21 listopada 2007

Święta idą wielkimi krokami :)

Zrobiłam dziś ciasto na pierniczki. Według przepisu powinno leżakować ok. 5 tygodni, więc to już najwyższy czas.
Przyprawy pachniały w całym domu. Użyłam gotowej mieszanki oraz świeżo zmielonych goździków i cynamonu, do tego imbir i gałka muszkatołowa.


Będziemy potrzebować:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka smalcu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
  • imbir (nie przesadzić z ilością)
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
  • mielone goździki
Wszystkich przypraw powinno być około pół szklanki.

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy aż ostygnie.
Kiedy masa będzie chłodna dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce po czym miskę okrywamy folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.



Przed świętami wałkujemy ciasto, wycinamy pierniki, pieczemy do złotego koloru i dekorujemy.
Na zdjęciach są moje dzieła sprzed 2 lat. Fajna zabawa to dekorowanie pierników :)


niedziela, 11 listopada 2007

Sałatka z fetą

Czyli tzw. sałatka "śmieciówka" ;)


Warzywa takie, jak mamy w lodówce. U mnie:
  • kapusta pekińska lub sałata
  • pomidory
  • papryka
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • kukurydza
  • feta (polecam fetikos, bo się nie rozpada)
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • ja dosypałam jeszcze odrobinę gotowego sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego

Wymieszać wszystkie składniki i jeść.

Smacznego! :)

środa, 7 listopada 2007

Ryba w sosie koperkowo-pietruszkowym z pieczonymi ziemniakami

Niebo w gębie :)


Pomysł marghe_72 na 'ziemniaki jak z ogniska' zaczerpnięty został z forum GW Galeria Potraw

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i obtaczamy w mące wymieszanej z solą w stosunku 1:1. Wrzucamy do piekarnika na ok. godzinę a potem się objadamy :)

Ryba:
u mnie to była akurat panga. Przyprawiłam ją solą i pieprzem, obtoczyłam w jajku i bułce tartej i usmażyłam na oleju.

Pomysł na sos podsunęła mi forumowa koleżanka Frania. Link do jej blogu można znaleźć w spisie stron, które odwiedzam.
Jest to zwykły sos beszamelowy, który robię tak:
- na olej, na którym smażyła się ryba wsypuję ok. łyżki stołowej mąki, podsmażam chwilkę (mąka nie może się zezłocić)
- wlewam mleko - ok. szklanki
- mieszam, żeby sos się nie przypalił i czekam aż zgęstnieje
- wyłączam ogień, wsypuję zieleninkę, mieszam.

Teraz już pozostaje tylko podanie całości na stół.

Smacznego!

Zapiekanka makaronowa II


Składniki (proporcje według uznania):
  • makaron :)
  • mięso mielone
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 pomidory
  • papryka
  • pieczarki
  • 2-3 cebule
  • olej
  • przyprawy - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, gotowe mieszanki przypraw albo co mam pod ręką
  • żółty ser
  • koperek i/lub natka pietruszki

Na oleju podsmażamy cebulkę, dokładamy mięso, pokrojone pomidory bez skórki i koncentrat. Smażymy ok. 20 minut, aż sos będzie jednorodny. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki.
Połowę ugotowanego makarony wrzucamy do naczynia do zapiekania, wykładamy sos, usmażone pieczarki, posypujemy papryką pokrojoną w kostkę. Przykrywamy drugą porcją makaronu i posypujemy serem i pietruszką lub koperkiem.

Nie zapominamy o przyprawach. Ja przyprawiam oddzielnie mięso i pieczarki.

Całość do piekarnika na ok. 25 minut.

Smacznego!
 
Related Posts with Thumbnails